Tegnap látott napvilágot a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége sajtóközleménye, amelyben elhatárolják magukat Szentpéteri L. József, alias Joe Petersburger ténykedésétől.

http://www.naturart.hu/naturart-–-magyar-termeszetfotosok-szovetsege-kozhasznu-egyesulet-allasfoglalasa

A magyar természetfotós - aki nem tagja a naturArt-nak, komoly nemzetközi karriert futott be. A Magyar Sajtófotó pályázaton harmadik díjat nyert, a World Press Photo döntő fordulójában pedig megnyerte a Természet és tudomány egyedi kép kategóriát. Jelenleg a National Geographic Society (Washington DC) saját fotóbörzéje árulja a képeit - Joe Petersburger néven.

Mi is végeztünk egy kis nyomozómunkát, ami néhány kínzó kérdést vetett fel...

 

VISELKEDÉS - BEHAVIOR 


 

 

A jégmadár nem hülye. Vadászatkor igyekszik olyan pozitúrában vízbe hatolni, hogy a lövedékszerű teste minél kisebb ellenállást idézzen elő. Ez egyrészt azért fontos, mert így a lökéshulláma kevésbé riasztja el a halakat, másrészt súlyos sérülésektől is megóvja magát.

Vajon miként lehetséges, hogy Petersburger/Szentpéteri jégmadara nyitott szárnnyal, hatalmas verdesés közepette robban a vízbe?

 

Hidrodinamika - Hydrodynamics

A jégmadár a vízbe csapódáskor igyekszik minél kisebb csobbanást kelteni. Először a csőre és a feje merül a víz alá, és ez még alig kelt hullámot a vízben, illetve a víz felszínén.

Petersburger/Szentpéteri jégmadarának még csak a feje van a vízben, mégis óriási loccsanás látható körülötte. Vajon mi keltette ezeket a hullámokat?

 

Környezet - Environment

A képek Exif-fájljainak tanúsága szerint a két felvétel elkészítése között alig két és fél óra telt el. Ennek ellenére az első kép háttere természetes környezetet mutat, a második már-már műtermi sterilitást.

Vajon mi történhetett az alatt a két és fél óra alatt, ami a két kép elkészítése között eltelt, és így megváltoztatta a környezetet?

 

Csobbanás - Splash 

A képeken látható csobbanási minta két kérdést is felvet. 

 

1. Vajon mi kelthette azt az oszlopszerű vízkitörést, ami a jégmadár szárnya mögött(!) jó öt centiméterrel keletkezett?

 

 

2. Vajon miért olyan feltűnően hasonló a két kép csobbanási mintája?

 

Tiszavirág és jégmadár - Mayfly and Kingfisher

Jókora nemzetközi botrányt kavart a természetfotósok világában, amikor 2003-ban Szentpéteri a National Geographic címlapjára készített fotót egy tiszavirágra vadászó jégmadárról. Hasonló kép látható A Tisza virágai című fotóalbum címlapján is. Figyelmesen megvizsgálva a két fotót, feltűnik, hogy azok ugyan hasonlók, de nem azonosak: a tiszavirágra rácsapó jégmadár tökéletesen mozdulatlan, ám a víz felszíne megváltozott. Sok szakértő ezt a képpárt tartja a manipulált ál-természetfotók mintapéldájának, amely felveti annak lehetőségét, hogy a fotó készítője berendezett környezetben, műteremben, állatpreparátumokkal dolgozott.

 

Utolsó kérdésünkre az elmúlt hét év alatt soha nem jött válasz, de azért kitartóan újra feltesszük:

Hogyan lehetséges, hogy a 35-37 km/h sebességgel repülő jégmadár a két képen azonos, miközben a környezete változik?

 

(További részletekért látogasson el a www.naturephoto.hu weboldalra.)

 

 

 

Aki esetleg a saját szemével is szeretné látni a jégmadarat vadászat közben, annak figyelmébe ajánljuk a BBC kisfilmjét:

https://www.youtube.com/watch?v=6YRM0sy3xIY&

Várjuk Petersburger/Szentpéteri válaszait. Ha megkapjuk, akkor megígérjük, hogy ezentúl csak az eredeti nevén fogjuk nevezni. Ha nem, akkor viszont szívesen segítünk neki néhány évenként újabb és újabb neveket találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fakenaturephotographers.blog.hu/api/trackback/id/tr111808585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecce_homo 2010.03.04. 18:08:46

meg sem lep... miután a Szentpéterink a neki valaha feltett kérdésekre soha sem válaszolt, hanem mások vállalták fel e "nemes" feladatot: pl. Dr. Hatvani Zsolt munkajogász, Dr. Borhidi Attila, botanikus, most sem várok mást mint hogy a csajágaröcsögei posta táviratkihordója vagy más autentikus személy lesz aki válaszok helyett szerecsent mosdat. Vagy mint nagy patrónusa Nika Ferenc aki feltétlen híve, lásd még www.fototech-nika.hu Harmóniában a természettel, ahol önmagát fényezi hősünk...

Doki 2010.03.04. 20:28:43

Máté Bence is berendezett környezetben fotózik, még bérbe is adja a "madárkifutóját". Az akkor vajon mennyire számít manipulatívnak?

ecce_homo 2010.03.04. 20:49:36

ugyan csibe, itt most konkrét csalásról van szó, nem etetőnél itatónál készült természetfotókról. Milyen tudatmódosító hatása alatt állsz? Vagy szerinted ez a kép kóser? Vagy ha Máté Bence lába büdös akkor ez a kép és az előzményei meg sme történtek? Te Pécsen lettél Phd-s?

seiko13 2010.03.05. 09:24:22

szerintetek mennyire érdekli ezt az ürgét, hogy itt nyűglődünk? Semennyire... Be van betonozva és tojást rak a véleményünkre.
Ennyi.

PubiX 2010.03.05. 10:28:18

@all: Kedves egybegyűltek, mindenfajta félreértés elkerülése érdekében hangsúlyozottan fontosnak tartom kijelenteni: Nem vagyok sem a naturArt, sem más természetfotós szervezet tagja. Sőt, természetfotós sem vagyok.
Hanem egy több mint két évtized óta a szakmában tevékenykedő újságíró, szerkesztő, lapszerkesztő vagyok, ráadásul szegről-végről az inkriminált lény szakmabélije, eredetemet illetően. És a magam szerény eszközeivel küzdök az ellen, hogy a szakmát - a biológusit ÉS a lapszerkesztőit és -kiadóit - és a hazai fotóséletet bárki is bepiszkolja.

Pszicho68 2010.03.05. 14:26:50

Don José Santapedrocastello da la Tedejo

ecce_homo 2010.03.05. 21:24:39

@PubiX:
Üdv, és köszönet a korrekt összeállításért. Annyit javasolnék hogy hangsúlyozottan kapjon szerepet az, hogy a kék hátteres becsapó jégmadár mögötti vízkitörés azért különösen érdekes mert a madárnak alig ér a feje a vízbe, miközben nagyobbat csobban mint egy elefánt...

Wasserkönig 2010.03.06. 12:08:50

Én találtam egy új nevet, egérút gyanánt. Annál is inkább ajánlom, mert az ő névfordítása pontatlan.
Javaslatom:

Joszif Visszárionovics Leningráder

Wasserkönig 2010.03.06. 12:09:59

@Doki:

Te monomániás vagy, Doki?

PubiX 2010.03.06. 17:06:57

@ecce_homo: Neked köszönhetően máris hangsúlyozott szerepet kapott az említett attribútum.

gergel 2010.03.07. 18:57:02

Ez mind szép és jó, szerintem is gyalázat. Az a helyzet, hogy valszeg erre van (sajnos) szükség. Nem hiszem hogy a natgeonál nem vágták rögtön le hogy a mi a szitu...(elnézést. elég vulgárisan tudtam csak fogalmazni.)

Pendely-tengely 2010.03.15. 22:27:05

Miért nincs lefordítva angolra is a honlap?

Egyébként 2003-ban sem történt semmi, és most se fog. Ellenben ha SzLJ egyszer szembejön, le fogom köpni!

cyberius 2011.11.22. 20:46:37

A róka is megváltoztatja a színét,de nem a természetét.Ez a "művészmadár" is megváltoztatta a nevét,de nem a természetét.A piacnak az kell,ami mozgalmas,színes.Mindegy,hogy mennyire hiteles.Alá is támasztanám állításom:

index.hu/kultur/2011/11/21/magyar_termeszetfotos_nyerte_a_wildlife_federation_fodijat/

Ez olyan,mint amikor az egyik neves gazdasági lap( economist) túlzóan rádobott contrastot Orbán Viktor képére,agresszív ember képét imitálva.Az emberek pedig érzelmek alapján döntenek.
Történt-e felelősségre vonás?
Nem,mert sajtószabadság van.
Kedves fotósok!Piacérzékenynek kell lenni.A hitelesség nem kifizetődő.
Nem érdemes drága felszereléssel hetekig vadászni egy jó képre.Tanuljatok inkább retusálni :-)

ostrinia 2011.11.25. 18:50:48

Kedves Elöttemszólók! Egyébként nem szeretem,s egyáltalán nem szokásom tőlem idegen témában történő állásfoglalás,de annyi értelmetlen, leginkább energiapazarló baromságot olvasok ezen a lapon, hogy kénytelen vagyok reagálni. Ami talán először eszembejut, az egy közhelynek tűnő mondás, miszerint "savanyú a szőlő". Nekem úgy tűnik,hogy magukat "neves szakembernek" mondó természetfotósok óriási irigységgel nekiestek egy a korához képest kiemelkedő sikereket elérő fiatalembernek. Úgy gondolom, hogy a Magyarországon dívó mutyi kapcsolatok külföldi adaptálása sem lenne elegendő ahhoz, hogy valaki az amerikai National Geographic folyóratba írjon. Sőt többször írjon!! Az írigységbe belefulladó fotósoknak végleg megadta a választ Szentpéteri József. 27000 indulóból megint egy csaló nyert. Mi tudjuk, hogy "csal", miközben e "csaló" évek óta veri át sikerrel a legszakavatottabb külföldi zsűriket, s nyeri el a világ legrangosabb díjait.
Megteszem azt,amit ezen oldalon irogatókank is meg kellene tenni: gratulálunk Szentpéteri József!

PubiX 2011.11.25. 20:26:06

@ostrinia:
Kedves ostrinia!
Remekül összefoglaltad a lényeget, gratula érte! Való igaz, magukat nevesnek mondó szakemberek estek neki egy "a korához képest kiemelkedő sikereket elért fiatalembernek".
Ez így igaz.
Az is igaz, hogy "a Magyarországon dívó mutyi kapcsolatok külföldi adaptálása sem lenne elegendő ahhoz, hogy valaki az amerikai National Geographic folyóratba írjon. Sőt többször írjon". Mármost, azok között a szakemberek között, akik kritizálják Sz. J. vagy J. P. – vagy nevezzék e héten bárhogy is! – munkásságát, nem egy van, akik nem egyszer publikáltak a National Geographic hasábjain. És ami a lényeg: az ő képeikkel kapcsolatban SOHA, EGYSZER SEM merültek fel etikai kétségek. Ellentétben Sz. J.-vel, akinek rögtön az első dobása az NG hasábjain, nemzetközi szinten verte ki a biztosítékot...
"Az írigységbe belefulladó fotósoknak végleg megadta a választ Szentpéteri József. 27000 indulóból megint egy csaló nyert. Mi tudjuk, hogy "csal", miközben e "csaló" évek óta veri át sikerrel a legszakavatottabb külföldi zsűriket, s nyeri el a világ legrangosabb díjait."
Jól látod a problémát! E csaló valóban évek óta veri át a külföldi zsűriket. Hozzá kell tenni, hogy jelen esetben azért szó sincs "a világ legrangosabb díjai"-ról. A világ valóban legrangosabb pályázatainak egy ideje a közelében sem látjuk Sz. J.-t, ha pedig mégis, ott minduntalan újabb vitákat gerjeszt.
Kedves ostrinia, a magam részéről már régen túl vagyok azon, hogy Sz. J. csalásait bizonygassam, és ezzel,. azt hiszem, a magyar kritikusainak a többsége is így van. A szóban forgó fiatalember a saját előéletével bizonyítja a vádak valódiságát. El lehet ájulni az állítólagos sikereitől, de akkor is tény, hogy élete első pályázatán, Az Év Természetfotósa pályázat ifjúsági kategóriájában azért zárták ki a versenyből, mert kiderült, hogy kitömött madarakat fényképezett. Tizenéves volt akkor. Amikor újra a nyilvánosság elé lépett, akkor meghamisított - szintén kitömött madarat ábrázoló - képpel jelentkezett a National Geographic címlapján. És azóta egymás után szüli a kétes képeket, és soha nem válaszol a kérdésekre...
Kedves ostrinia! Mi semmi mást nem akarunk, csak azt, hogy Sz. J. ne szennyezze tovább azoknak a magyar természetfotósoknak a hírnevét, akik valóban tisztességes munkával, etikus módszerekkel, a természet meghamisítása és károsítása nélkül SOKKAL NAGYOBB sikereket érnek el a nemzetközi porondon, mint amiről a fiatalember valaha is álmodott. Itt nem valamiféle, második vonalas amatőrökről van szó ugyanis! A magyar természetfotósok között ott vannak a világ legelismertebb szakemberei, National Geographic-fotósok (olyanok, akik tényleg azok!!!), és a szakma legnagyobb nemzetközi díjainak elismertjei. És konkrétan a tökük tele van azzal, hogy a nemzetközi porondon sokaknak a magyar természetfotózásról Sz. J. fake képei villannak be.
Meglehet, persze, hogy Mr. Petersburger ma már nem alkalmazza a védjegyévé vált módszereket, és a képeit nem a garázsban, döglött és - egyébként mesterien! - preparált állatokról készíti. Lehet. Ez esetben viszont azt várjuk, hogy tárja elénk ennek bizonyítékait - ő pontosan tudja, hogy miről van szó. Ha akár csak egyetlen, a közelmúltban készült díjnyertes képéről bebizonyítja, hogy azok mindenféle manipulációtól mentesek, akkor egyetlen csapásra elhallgat a huhogókórus.
Ám, ha nem, akkor kénytelen lesz újabb és újabb álneveket kitalálni magának...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 21:24:02

Irigyek vagyunk, irigyek vagyunk...?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 21:25:08

Jjjja, meg kérem, tessék jobbat csinálni, és akkor majd a blog szerzője kap díjat...

ecce_homo 2011.12.10. 13:25:46

ostrinia 2011.11.25. 18:50:48

matematikából viszonylag gyenge voltam, ezért segíts rajtam, ismert olyna matematikai bizonyítás amni arra alapszik, hogy az adott állítást XY fogalmzta meg?

Tudod, megint az az érzésem hogy a fizikai törvények sérülnek a Szentpéteri képeken és annak magyarázatára kevés, hogy te vagy egy meg nem nevezett de nagyon nagyon tekintélyes emberekből álló grémium mit mond?
Szóval egy egyszerű kérdés: mitől is csobban a víz fel ha a beledobott kavics (értsd kitömött jégmadár) még nem érte el a vízfelszínt?
vagy hogy mozdul el gyorsabban a madár alatt a vízfelszín mint annak a szárnycsúcsa?

Ezek gondolom nem igénylik a Kathy Moran, vagy Kent G. Kobersteen magyarázatát?
Mit tudnál erről az álnaívságod mellőzésével írni?

ecce_homo 2011.12.10. 13:27:13

PubiX

Nagyon égető lett hirtelen az oldal angol interpretációja!

PubiX 2011.12.10. 15:57:52

@ecce_homo: Erre térjünk vissza holnap!
Köszi,
PX

Gabeszphoto 2011.12.10. 20:44:26

@ColT: Te annyira sötét vagy,mint a vakond belsőzsebe...:D
Elolvastad-é egyálltalán miről van szó?
TERMÉSZETFOTÓZÁS!
Azaz nem kitömött állatokkal készített képekről.
Abban áruld már el légyszives mi a "természet"??:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.15. 17:35:13

@Gabeszphoto: Ha te azt mondod, hogy kitömött, hát biztos az. Bocs.

- Szerzet - 2012.02.18. 04:04:41

Gyárlátogatás van a pokolban, Szent Péter kalauzolja az érdeklődőket:
- Ebben az üstben főnek a németek, az ott a parancsnokuk, a síppal, meg sem mernek mozdulni egész évben.
- Na ezek az oroszok, az ott az őrük a Kalasnyikovval, ezek se mernek kimászni.
Látogatók kérdezik:
- Ebben az üstben kik vannak, se őr, se parancsnok, miért nem másznak ki?
- Ja, azok a magyarok, ha valamelyik megpróbálna kimászni, a többi úgyis visszarántja.

- Szerzet - 2012.02.18. 04:05:21

Gyárlátogatás van a pokolban, Szent Péter kalauzolja az érdeklődőket:
- Ebben az üstben főnek a németek, az ott a parancsnokuk, a síppal, meg sem mernek mozdulni egész évben.
- Na ezek az oroszok, az ott az őrük a Kalasnyikovval, ezek se mernek kimászni.
Látogatók kérdezik:
- Ebben az üstben kik vannak, se őr, se parancsnok, miért nem másznak ki?
- Ja, azok a magyarok, ha valamelyik megpróbálna kimászni, a többi úgyis visszarántja.

ecce_homo 2012.08.09. 13:35:01

@- Szerzet -: ezt valami magyar találta ki, hogy lejárassa a magyarokat.
Olyan mint te. Érdemi cáfolatnak szántad vélhetően, mert így érvelnek a megalapozott állításokkal szemben. Ellenérvek hiányában immár 10 éve...

balázs1 2013.02.27. 15:19:02

@Doki: Máté Bence közel nem a képeit manipulálja,sőt,nem is manipulál,hanem környezetet teremt ahhoz,hogy a lehető legkényelmesebben tudjon fotózni!Ezt vedd figyelembe!Az meg,hogy bérbe adja leseit,nem számít bűncselekménynek a pályázatokon.Örülj inkább annak,hogy ez a lehetőség számodra is nyitott,mivel Ő nem sajátítja el a leseit,hanem még pénzt is tud rajta nyerni.
süti beállítások módosítása